Menu

12 maart 2015 • Gepubliceerd door ; maart 13, 2015 at 6:28 pm Qdraw

Gestaltprincipes

De basisprincipes voor waarneming zijn de gestaltprincipes. De gestaltpsychologie gaat uit van visuele informatie die door de hersenen onbewust en automatisch wordt waargenomen. Onze hersenen zien automatisch overal patronen in. Deze principes zijn uitgelegd in meerdere wetten en helpen visuele informatie makkelijker te verwerken. In dit stuk licht ik de werking van deze wetten toe.

Items die bij elkaar staan horen bij elkaar. In de wet van Nabijheid worden items die bij elkaar liggen automatisch door de hersenen als een eenheid gezien.

Op basis van vorm en kleur worden elementen automatisch door de hersenen gegroepeerd. In de wet van gelijkheid zijn items die op elkaar lijken hetzelfde. De elementen worden automatisch herkent en door hier in het ontwerp gebruik van te maken voorkom je verwarring.

Elementen die gekaderd zijn horen bij elkaar. Een kader hoeft niet altijd een lijn te zijn, maar kan ook een achtergrond zijn om items te kaderen. Dit is een mogelijkheid om onderwerpen die bij elkaar horen af te kaderen en hierdoor rust te creëren.

Wanneer elementen een gemeenschappelijke bestemming hebben horen deze bij elkaar. Dit is de basis van de wet van de gemeenschappelijke bestemming. We bepalen hier automatisch mee of de dingen om ons heen in verband met elkaar staan. Deze wet kun je toepassen op bewegende items en kijkrichtingen van mensen.

Bij het scannen van een pagina worden de meest eenvoudige vormen het eerste waargenomen. Door het zo eenvoudig mogelijk te houden hoeven de gebruikers de inhoud zo min mogelijk te scannen en is de kans groter dat de gebruiker de juiste keuze maakt. Door de wet van eenvoud maak je het de bezoeker zo makkelijk mogelijk.

Gestaltprincipes ; Gestalt, Gestaltprincipes, principes | foto 1

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs