Menu

13 februari 2017 • Gepubliceerd door ; maart 25, 2024 at 6:35 pm Qdraw

De vijf dingen die je niet wist over Artificial Intelligence

In deze blog ga ik het hebben over vijf verschillende thema’s binnen kunstmatige intelligentie. Deze thema’s gaan van de geschiedenis tot zelfrijdende auto’s.

  1. Er bestaat een test om te bepalen of een machine ‘sociale intelligentie’ vertoond;
  2. A.I. is ook de ‘dame’ in je telefoon die handige zaken handsfree regelt;
  3. Artificial Intelligence leert dankzij jou;
  4. Zelfrijdende auto’s heeft A.I. nodig om succesvol te zijn;
  5. Zelfs huisdieren hebben Artificial Intelligence.

 

1. Er bestaat een test om te bepalen of een machine ‘sociale intelligentie’ vertoond

De test om te bepalen of een machine ‘menselijke intelligentie’ kan vertonen is voor het eerst geïntroduceerd door de computerpioneer Alan Turing in 1950. “Kunnen machines denken?” is de hoofdvraag in de paper ‘Computing Machinery and Intelligence’ uit 1950. Sociale intelligentie wordt gemeten, niet de feitelijke kennis. Inmiddels is het de computers allang gelukt om beter te zijn in feitelijke kennis, neem als bijvoorbeeld IBM Watson met Jeopardy. Jeopardy draait om het antwoorden van triviant-vragen. In 2011 wist Jeopardy de all-time highscores te verbeteren.

De turingtest houdt in dat drie deelnemers afzonderlijk de test uitvoeren. De deelnemers zijn: Een computer, een mens en een mens die moet beoordelen wie de computer is. De computer en de mens proberen de beoordelaar te overtuigen dat zij mensen zijn.
Na een aantal vragen is duidelijk wat de status is van de sociale intelligentie van de computer. Deze status wordt vastgesteld door aan de beoordelaar te vragen wie de computer is. Wanneer de beoordelaar het niet goed inschat heeft de computer gewonnen.

80’s computer

2. A.I. is ook de ‘dame’ in je telefoon die handige zaken handsfree regelt

Wanneer je je telefoon vraagt om iets te doen door de spraak-assistent te activeren, dan wordt je stem doorgestuurd naar een clouddienst waar je stem door middel van Artificial Intelligence wordt vertaald naar geschreven tekst. Vervolgens wordt er een antwoord geformuleerd en deze wordt uitgesproken door een vriendelijke stem, wat in werkelijkheid gecombineerde woordklanken zijn die een geheel vormen. Op deze manier is het mogelijk om taken uit te voeren zonder gebruik te maken van een interface.

Er is daarnaast nog een andere vraag; Is een vrouwenstem minder eng is dan een mannenstem? Voor veel mensen is een spraak assistent toch de eerste kennismaking met A.I. Er is veel onderzoek gedaan naar of een vrouwenstem in combinatie met A.I., minder eng is dan een mannenstem. Uit onderzoek blijkt dat de verschillen klein zijn maar dat een vrouwenstem toch beter is. Vergelijk ‘Samantha’ in de film ‘Her’ maar eens met de Terminator machines.

Siri, maar nog in de tijd van iOS6.


De vijf dingen die je niet wist over Artificial Intelligence ; | foto 2, ‘reCAPTCHA’ in gebruik

3. Artificial Intelligence leert dankzij jou

Wanneer je een formulier invult, dan wordt er nog weleens gevraagd om iets over te typen. In het verleden werden hier huisnummers getoond. Wist je dat deze nummers gebruikt werden door Google om de software uit te dagen en zo beter te worden in het herkennen van schrift? Het tonen van deze ‘CAPTCHA’-vragen is om te voorkomen dat er nieuwe spamgebruikers zich toevoegen.

Google had al de streetview-data, een gigantische hoeveelheid afbeeldingen van complete landen. De volgende stap is om hier iets mee te doen. Het was in het verleden lastig om het huisnummer te vinden binnen een straat. Dus heeft Google software ontwikkeld om de huisnummers te vinden, zelf het huisnummer te herkennen. Het vragen aan de massa is een goed middel om door middel van Artificial intelligence een ‘Neural Network’ op te zetten. Vergelijk een Neural Network maar met je hersenen. Er wordt een grote verzameling connecties die gemaakt. Op deze manier is het mogelijk om, op een snelle manier, de gebruikers net iets beter te helpen.

‘reCAPTCHA’ voordat het gebruik ging maken van streetview-data.

4. Zelfrijdende auto’s heeft A.I. nodig om succesvol te zijn

Een zelfrijdende auto heeft veel sensoren, zo wordt er bijvoorbeeld in een Tesla gebruik gemaakt van 8 camera’s die samen 360-graden beelden maken van de omgeving. Om de diepte te kunnen inschatten wordt radar en sonar gecombineerd. Zo kan het systeem ook echt zien hoe de omgeving eruitziet. De data wordt slim gecombineerd en met slimme zelflerende algoritmes wordt de beste route bepaald. Dit allemaal zodat jij veilig aankomt op je bestemming.

Een prototype van een zelfrijdende Google auto

Als een zelfrijdende auto geen zelflerend systeem zou hebben, zou voor elke situatie een losse regel moeten worden uitgeschreven. In een situatie op straat zouden die zo veel regels zijn dat mensen dingen over het hoofd gaan zien. Elke situatie is uniek en door gebruik te maken van een zelflerend systeem worden regels snel toegevoegd. Daarnaast kunnen auto’s onderling deze kennis snel delen. De zelflerende auto kan een andere inschatting kunnen maken en voorkomen dat bijvoorbeeld de onderstaande kat wordt aangereden.

Iets met een kat en een zelfrijdende auto…

5. Zelfs huisdieren hebben Artificial Intelligence

Het bekendste voorbeeld een artificieel huisdier is Aibo. De door Sony geproduceerde hond had als enigste doel om mensen gezelschap te houden. Wanneer een huisdier intelligenter is wordt het makkelijker voor een mens om hier een emotionele band mee te hebben.

Waar een robothond gebruikt voor kan worden is het delen van verhalen, op een interactieve manier lesmateriaal over te brengen. Daarnaast worden zorgrobots ook gebruikt om ouderen te ondersteunen. Een taak van een zorgrobot is het herkennen van ongelukken. Een robot kan je ook helpen herinneren aan een afspraak.


De vijf dingen die je niet wist over Artificial Intelligence ; | foto 1

Het Aibo hondje, wat in het Japans ‘vriend’ of ‘maat’ betekend.

Mocht de wereld van Artificial Intelligence je interesse hebben gewekt, maar weet je nog niet hoe je dit in je organisatie kunt toepassen en heb je de nodige vragen? Stuur mij dan een mailtje dan kunnen we een kopje koffie drinken.

Voor dit blogartikel heb ik gebruikt gemaakt van de volgende bronnen: LiveScience, technologyreview, ieee.org, Flickr, Giphy, Giphy en Giphy

Deze blogpost verscheen op Colours.nl en op de weblog van Dion van Velde.

Tags: ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs