Menu

5 juni 2015 • Gepubliceerd door ; maart 26, 2024 at 4:07 pm Qdraw

De brug tussen ontwikkelaars en ontwerpers

In de tijd dat beeldschermen grote vierkante dozen waren er voor het web twee beroepen. De webdesigner en de webdeveloper. De ontwerper maakt een grafisch ontwerp met Adobe software en deze wordt omgezet door webdeveloper naar een werkende website.

Inmiddels kan het web veel meer dan alleen een statische pagina met tekst en beeld tonen. Wanneer je bijvoorbeeld naar Gmail gaat dan is de interactie tussen jou en de web-app super belangrijk. Op deze manier is de lijn tussen het werk van een ontwerper en developer steeds waziger geworden.

Als ontwerper hoef ik niks van code af te weten

Met het juiste gereedschap hoeft een ontwerper niet te kunnen coderen. Er zijn tools die een nette, functionele en responsive website kunnen maken. Er is tenslotte ook zo iets als specialisatie.

Met tools zoals Macaw.co en Webflow.com kun je een nette site maken. Deze tools maken gebruik alleen maar gebruik van drag ’n drop en leveren als output nette code.

Door mij niet bezig te houden met code kan ik mij beter specialiseren in ontwerp. Trends en technieken komen en gaan in design-land.

Waarom zou ik als ontwerper toch bezig moeten zijn met programmeren?

Je leert jezelf beter kennen door te weten wat je niet weet. Wanneer je bepaalde concepten binnen web development compleet negeert kun je hier ook niet je voordeel uit halen. Probeer het eerst en dan kun je later altijd nog zeggen dat je voor dit concept bewust niet kiest.

Om bij het ontwerpen realistische beloftes te kunnen doen is het noodzakelijk om inzicht te hebben in het development proces. Op deze manier verspil je minder tijd aan dingen die onmogelijk zijn binnen het budget.

Wat je als ontwerper wil

Een eenvoudige site als freelancer aanbieden

Wanneer je als freelancer werkt en niet zulke grote budgetten hebt om van een ontwerp een werkende site te maken. Vervolgens hoef jij of je klant je niet bezig te houden met de onderlinge communicatie.

Meer controle op het werk.

Elke artiest wil volledig controle over het werk. Ik heb er bewust voor gekozen om dit op deze manier er uit te laten zien en laten werken omdat…

Waarom ik als developer iets van design af hoor te weten.

Kennis van design helpt je om een beter overzicht te krijgen van het project. Op deze manier worden ontwerp-keuzes duidelijker en plaatst de ontwikkelaar zich dichter bij de eindgebruiker. Als ontwikkelaar ben je ook bezig hoe het voor de eindgebruiker gaat werken. Uit interviews met Apple medewerker Mark Kawano blijkt dat iedereen binnen Apple op een bepaalde manier met design bezig is.

Op zoek naar de balans tussen design en development

Het is altijd belangrijk om de verwachtingen zo veel mogelijk te belanceren. Het is zeker belangrijk dat een ontwerper zicht heeft op het development-proces. Het is ontwerper niet relevant om specifieke functie in de iOS ontwikkel omgeving te kennen. Daarnaast is het voor een developer niet noodzakelijk om super goed te kunnen werken met Illustrator.

Samenwerken en communicatie is de sleutel tot succes. Het is belangrijk dat je in het zelfde universum leeft. Zo is belangrijk om elkaar te kunnen aanvullen in plaats van ieder voor zich binnen bepaalde kaders te werken.


De brug tussen ontwikkelaars en ontwerpers ; dionweb, 2006, pc | foto 1

Bronnen:
designmodo, vanseodesign, webdesignerdepot, smashingmagazine

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs