Menu

25 november 2016 • Gepubliceerd door ; maart 25, 2024 at 6:34 pm Qdraw

De 6 must-know’s voordat je start met Machine Learning

Het is mogelijk om met Artificial Intelligence de toekomst te voorspellen. Machine Learning is een vorm van Artificial Intelligence waarbij de machine zichzelf patronen aanleert. Bij het implementeren van Machine learning worden er een aantal basis patronen geprogrammeerd. Op basis van nieuwe inputdata leert de computer (d.m.v. Machine Learning) de huidige data (bestaande patronen) te trainen en uit te breiden.
Dit model kunnen we succesvol inzetten om de uitkomsten van nieuwe data te voorspellen. Met dank aan deze voorspellingen kan een organisatie sneller succesvol zijn en de concurrenten een stap voor blijven. In dit proces is het belangrijk om de juiste vragen te stellen en te weten wanneer je succes hebt. In dit artikel ga ik het hebben over de zes must knows om Artificial Intelligence succesvol in te zetten.

Stappen in het Machine Learning proces

Om een beter beeld te geven hoe het proces verloopt, is er een model ontwikkeld: het ‘Machine Learning Iteration Model’. Je begint elk proces altijd met de input van raw data. Deze data moet vervolgens verwerkt worden tot trainingdata. Trainingdata is de data die geschikt is om te voeden aan het Machine Learning algoritme. De Machine Learning algoritme maakt van deze gegevens een model. De eerste versies van zo’n model worden ook wel candidate models genoemd. Het model berekend op basis van de trainingdata de voorspelling. De app maakt vervolgens verbinding met het model om op basis van nieuwe data voorspellingen te doen.

Tekst gaat verder na de afbeelding



Machine Learning iteration model | foto 1

De 6 must knows

  1. Stel de juiste vraag om te voorspellen.

    Het proces van Machine Learning valt of staat bij een goede onderzoeksvraag. Zo’n vraag moet daarom voldoen aan de volgende vier punten:

    • Maak de scope helder: wat gaan we nu voorspellen en wat niet;
    • Maak duidelijk wat het doel van de voorspelling is;
    • Maak inzichtelijk in welke context/situatie de vraag relevant is.

      Er moet een mogelijkheid zijn om te meten of de machine defect is. Dit klink logisch maar dat is het over het algemeen niet.
    • Maak meetbaar wanneer het een succes is.
      En welke manier van Machine Learning hiervoor gebruikt kan worden.
      (In het artikel “Voorspellen of een gebruiker lid blijft” vertel ik iets meer over de verschillende vormen van Machine Learning).
  2. Verwerk de raw data (volledig) tot trainingdata.

    Aan de hand van de trainingdata kan het Machine Learning algoritme voorspellingen doen. Elke stap die hierna komt heeft een toenemende afhankelijkheid van de vorige stap. Als je een belangrijk data-element bent vergeten toe te voegen in de eerste stap, kom je in de volgende stappen in de problemen. Hierdoor zal je opnieuw moeten beginnen;

  3. Verwacht dat je stappen terug moet doen.

    Machine Learning is een itererend proces waarbij je steeds tot nieuwe inzichten komt en steeds meer leert over de data. Hierdoor moet je uitzoeken of die nieuwe inzichten/leerpunten ook toepasbaar zijn op eerder gemaakte stappen;

  4. Check tijdens het proces of je nog data mist.

    In een Machine Learning proces kom je er in veel gevallen achter dat er data mist. Er zijn drie manieren om dit op te lossen:

    • Door data van een andere bron erbij te zoeken, en deze twee databronnen te combineren;
    • Door eerst te bewijzen door middel van zelf gegeneerde nep data dat de data daadwerkelijk antwoord geeft op de vraag. Pas daarna met echte data aan de gang te gaan;
    • Door de data die nodig is om een voorspelling te doen alsnog te verzamelen en daarna opnieuw een model te maken met Machine Learning.
  5. Zorg ervoor dat de data is gestructureerd.

    Wanneer je meer data hebt vergroot je de kans dat het voor de machine makkelijker wordt om patronen te vinden. Het is hierbij wel belangrijk dat de data compleet is en niet vervuild. Machine Learning kan namelijk niet helpen bij het opschonen van vervuilde data.

  6. Ga niet verder met een slechte oplossing.

    Evalueer de data en kijk of je eventuele fouten kunt oplossen. Hierdoor kan je een betere voorspelling maken. Mocht dit niet lukken, beëindig dan de voorspelling en begin opnieuw met een nieuwe voorspelling. Zoals het Duitse automerk zou zeggen “Das beste oder nichts”.

Deze 6 must knows geven je een handvat om Machine Learning in te zetten in echte projecten. Het doel is om altijd beter te kunnen voorspellen dan om zomaar een willekeurige gok te doen. Dit heeft als voordeel dat je een stapje voor bent op de concurrent en wie wil dat nu niet.



Binary Bridge at Georgia tech (Door: Chris McClanahan) | foto 2

Deze blog is geschreven door Dion van Velde en verscheen op Colours.nl en mijn eigen blog Qdraw

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs